БИОГРАФИЯ


БИБЛИОГРАФИЯ


ОТЗИВИ


НОВИНИ

ФОРУМ 1
РАЗБИРАНЕ И
ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

ФОРУМ 2
ОБРАЗОВАНИЕ И ОБЩЕСТВО


СЕМИНАР

ИНТЕРВЮТА

Държавата има нужда от елит



Професор Богданов, не ви ли дразни контрастът между модерната, чиста и функционална сграда на Нов български университет и мръсотията и ужасната инфраструктура около ВУЗ-а?

Да, разбира се, както ме дразнят боклуците и в другите квартали, липсата на велоалеи, пешеходни пътеки, всички несвършени неща. Българинът е свикнал да дели на чуждо и свое и това не е наследство само от комунизма, има по-дълбоки корени. В дома му е чисто и подредено, а какво се случва на общественото място не го интересува. Не трябва да е така, нужно е да е еднакво хубаво и на двете места. Не само при нас е така – средният италианец също нарушава правилата, но там съществува една стабилна градска среда, изградена от много фактори-католическата църква, държавата и то в продължение на векове. Затова държанието на невъзпитания италианец не влияе на красотата на Италия. Гърция също е различна от България в това отношение. Там чистотата също е по-широка от собствения дом.

Вие като посланик в Гърция имате преки наблюдения…

Така е, гърците имат друга визия за политиката и живота. Убеден съм, че всяка държава има нужда от елит-културен, политически, който има огромно значение. У нас обаче винаги е съществувала несигурност в елитите заради подмяната им при смяната на политическата среда. При комунизма при нас имаше културен елит, при който много неща в тази област се промениха.

Не мога да не ви попитам и за десните партии у нас.

Аз не познавам чист десен политик у нас. България е лява. У нас хората живеят просто и скромно, а казват че живеят зле. Българинът е свикнал да се задоволява с малкото и не се стреми към сложното.   

 

Четвъртък, 07 Април 2016 Nbox

 

 
ИНТЕРВЮТА
 И в моите заплетени теоретични положения са скрити едрини, които зависят от един крив живот

 Нагласа към универсалното

 Има много голямо значение как казваме нещо

 И без да бързам, да усещам, да чета и да разбирам

 Чувствата не могат да бъдат формулирани

 Държавата има нужда от елит

 Кризата е по-остро усещане на несъвършенството. Държавата трябва да отделя специални средства за теоретичните дисциплини

 Рейтингите ще са полезни за студентите. Българите сега живеят спокойно, но все се оплакват

 "Човек структурира време" или за различните степени на безизмерността

 Сп. Мениджър: Добре дошли, чужди университети!


Още ...

 

 

© Copyright - NBU & Bogdan Bogdanov - Vesselina Vassileva
Created and Powered by Studio IDA