БИОГРАФИЯ


БИБЛИОГРАФИЯ


ОТЗИВИ


НОВИНИ

ФОРУМ 1
РАЗБИРАНЕ И
ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

ФОРУМ 2
ОБРАЗОВАНИЕ И ОБЩЕСТВО


СЕМИНАР

ИНТЕРВЮТА

Висшето образование не е само за младите



Проф. Богданов, не остаря ли вече Новият български университет, докога ще се нарича така?
Дълго време. Това беше магическо название, което направи внушение – нов, в смисъл на алтернативен, различен. Името е добро, но може би след години ще го променим.

По какво студентите в НБУ се различават от тези в държавните университети?
Нашите студенти са между 23 и 30-годишна възраст. Те или работят и учат едновременно, или ту работят, ту учат. В България все още се смята, че ученето е за младите, другите вече са се изучили. А ние искаме да въведем нормална система на продължаващо обучение, каквато има по света.

Все пак при вас идват тези, които не са приети в държавните ВУЗ-ове.
Да, още през юли държавните висши училища отбират добрите кандидат-студенти – с високите бележки. При нас идват ония, които не са влезли. Но мисля, че след втората година нашите са по-добри.

Дали не защото си плащат?
Не само за това, но може би то е, което ги прави по-активни от студентите в държавните учебни заведения. Нашите протестират, когато няма качество, когато преподавателят отсъства. Платили са повечето – сами, а не родителите им.

Има ли такива, чиято такса заплаща предприятието, в което ще работят?
Много малко, освен ако фирмата не иска някой техен човек да се изучи. Разбираемо е щом няма законова уредба, освобождаваща от данъци…

Каква е таксата и дали мнозина няма да отпаднат още през следващия семестър?
Средната семестриална такса е 27 хиляди. Естествено поради инфлацията още за следващия семестър тя няма да бъде същата. Но аз очаквах кандидатите и през есента да намалеят, а въпреки всички финансови трудности студенти има.

Как си го обяснявате?
Първо, че е налице млада работна ръка, която няма какво да прави, второ, че у хората има пари, които не могат да се инвестират, и трето, не на последно място – че може би ние сме постигнали привлекателна форма на обучение. На всяка степен студентът може да се откаже и да влезе в друга програма. Ученето се отчита с кредити, така че той може да завърши за 3, а може и за 15 години. Може да прекъсва, да се връща, при нас е единственото място в България, където се развива дистанционното обучение…

Ще увеличавате ли броят на студентите?
Не, достигнали сме тавана, 5 хиляди – това ще бъде обемът. Отсега нататък се занимаваме с качеството – преподавателски състав, материална база, компютърна мрежа, информационна мрежа, връзка със света, ИНТЕРНЕТ-места, библиотеки…

По-добре ли са ориентирани професионално вашите студенти?
Във всеки случай по-добре, защото се ориентират бавно. Отпадат всичките тези разочаровани детски мечти: ”Искам да стана лекар”. Влизаш и виждаш, че не ставаш за лекар. Системата трябва да ти позволява да се колебаеш, да избираш.

Обвиняват ви, че не се интересувате какво ще стане със студентите, с реализацията им…
Това обвинение трябва да бъде отправено първо към държавните университети и след това към нас. Те да не би  да мислят какво ще стане със студентите им? А ние имаме сериозни намерения да изградим университетска трудова борса, която ще свързва студентите с евентуални работни места.

Все още ли ви измъчва жилищният проблем?
Усвояваме сградата на бившето АОНСУ, но от 1992 г. ни я дават етаж по етаж, за което плащаме огромни наеми – по 7-8 милиона лева годишно. И не можем да убедим държавата да ни я даде срещу превръщането и от развалина в истинска сграда.

Основно от таксите ли се издържа НБУ?
Таксите съставляват около 70 на сто от бюджета, останалото е спонсорство, от програми. Тазгодишният ни бюджет е към 140 млн. лв. – много по-малко от онова, с което разполагат държавните университети.

Какви са тогава финансовите ви козове в конкуренцията с тях?
При нас има движение на средствата. Самите звена (нашата структура не е централизирана) се стремят да си привлекат средства. В държавния университет един шрайбпроектор да купиш трябват заседания, гласуване, подписи. Има някакви пари, които се задържат и обезценяват. Това е българска черта – да живееш мизерно, за да спестяваш.

Може ли да се каже, че фондацията “Отворено общество” е основният спонсор на НБУ?
Не може да се каже. Това, което тя дава на НБУ, не е по-малко от това, което дава на Софийския университет.

Откъде ще вземете бъдещите си преподаватели?
Сами ще си ги създадем. Имаме магистърски, а вече и докторски програми. Нужни са млади хора, които могат да работят по 10-12 часа. Само така ще се оправят нещата. Иначе средният българин работи ефективно по не повече от 3 часа на ден.

Известно е, че сте противник на приемните изпити?
Да, особено на тези по български език.

1996 г.

 

 
ИНТЕРВЮТА
 И в моите заплетени теоретични положения са скрити едрини, които зависят от един крив живот

 Нагласа към универсалното

 Има много голямо значение как казваме нещо

 И без да бързам, да усещам, да чета и да разбирам

 Чувствата не могат да бъдат формулирани

 Държавата има нужда от елит

 Кризата е по-остро усещане на несъвършенството. Държавата трябва да отделя специални средства за теоретичните дисциплини

 Рейтингите ще са полезни за студентите. Българите сега живеят спокойно, но все се оплакват

 "Човек структурира време" или за различните степени на безизмерността

 Сп. Мениджър: Добре дошли, чужди университети!


Още ...

 

 

© Copyright - NBU & Bogdan Bogdanov - Vesselina Vassileva
Created and Powered by Studio IDA