БИОГРАФИЯ


БИБЛИОГРАФИЯ


ОТЗИВИ


НОВИНИ

ФОРУМ 1
РАЗБИРАНЕ И
ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

ФОРУМ 2
ОБРАЗОВАНИЕ И ОБЩЕСТВО


СЕМИНАР

ИНТЕРВЮТА

Образованието приучва към социалност



Вие сте основател на Нов български университет и сте може би най-важната фигура там като председател на настоятелството – защо сте още в Софийския университет?
Винаги съм бил преподавател само в Софийския университет. И държа на това различаване. Нов български университет е за мен административна задача. Тя е с много подзадачи. Една от тях, може би от най-важните, е изпробването на структурата на двойната власт: от една страна - на настоятелството, което се грижи за стратегията и финансите, от друга - на ректора, който управлява академичните дела. Това означава, че като недържавна институция НБУ има вътре в себе си агента на външното. Настоятелството играе ролята на държавата, осигурява финансово, има пред очи стратегически задачи, това дава спокойствие и сигурност на академичната власт да се занимава с редовото и конкретното. Именно от опита си със Софийския университет добре знам какви трудности има при съвместяването на всички управленски функции в едно лице. Това е и причината да бъда преподавател в Софийския университет и само администратор в Нов български университет.

НБУ се справя добре финансово, така ли?
Справя се, защото знае какво печели и с какво разполага. Това поражда работна отговорност. Иначе по-честият случай е безотговорността и разпиляването. Затова и в не малко случаи финансова зависимост от държавата означава недостатъчно средства и нефективност, означава оскъпяване. Това се отнася с още по-голяма сила за самата ни държава, едновременно бедна и разхитителна.

Но значението на думата ‛ефективност“ в образованието е малко размито.
Ефективност в образованието няма как да не означава това, което означава и другаде - с определени средства да се прави повече. Означава да има пари за изследване, за развитие на научната работа и на студентите, за изграждане на стандартна материална среда. Добрите образователни институции разполагат с фондове, позволяващи определени предимства. От което следва и друго - едни да са само преподаватели, други - преподаватели и изследователи, трети - само изследователи. Ролите трябва да са повече и да се редуват. Работещата структура на добрата образователна институция предполага и равенство, и работещо неравенство. Това означава и променящо се различно заплащане. Означава и подвижен бюджет, който се пълни от различни източници, от много видове проекти и кооперирания. Какъвто е опитът на Нов български университет. Въпросът за средствата обаче е комплексен. С тях трябва да се разполага, но да се разполага ефективно. Гъвкавата структура за набиране и разпределяне да се поддържа от съвременна нагласа за черпене. Първото е налице в НБУ, второто е свързано с проблеми, които познаваме от българския опит с ползването на европейските фондове. Определени фондове не се черпят. В този смисъл повърхностният аргумент «няма средства» често означава - да се получи, но без тегобата на писането на проекти. Тоест има и такъв момент в нашата бедност – все още не сме подвижни субекти с инициатива, които ползват мрежа с правила.

С проектите не се ли робува на утилитарното мислене? А мисленето само за себе си, свободното мислене, някак си се загубва.
Казано на университетски език, вие подчертавате ценността на фундаменталната наука, независимостта от практически обстоятелства. Въпросът може да се преформулира и така. Може ли, при очевидната липса на средства, един съвременен български университет да развива фундаментална наука в областта на технологиите? Може косвено, с коопериране с други български и чужди университети. Същото се отнася и за т.нар. "мислене само по себе си", за което привидно не са необходими особени средства. То също предполага мрежа и отворено съществуване, контакт със стандарти, между другото и със стандарти за атакуването на стандарти. Един съвременен университет не може да бъде сам по себе си. Вярно е, че добрият университет отдавна е добър между другото, защото е отстранен от практиката и бита. Но е отстранен именно с оглед на развиването на живота. Новото днес е, че тази отстраненост протича в мрежа заедно с други отстранени.

Основателно ли е нашето българско недоволство?
В редица пунктове е основателно. Живеем в действително бедна страна, основанията да изпитваме малоценност пред чуждото не са малко. Малоценността обаче е и един вид стихия на прекалена негативна обобщеност, проявена и като мързел. Къде по-лесно е да се каже, че българското образование е за оплакване, пред усилието да се различи положителното от негативното, да се мисли с повече категории. Ето един пример. Организирахме наскоро конференция на тема 15 години НБУ. Откриването беше почетено от министъра на образованието, от депутати, от ректора на Софийския университет и други ректори на висши училища. Подчертахме – целта е да се посочат положителните неща в българското висше образование. Говорещите последваха този повик. Присъстващите на откриването журналисти уловиха само отрицателното. Като събитие те разпознат само масивното негативно. Но, така или иначе, медийният образ не се покрива с реалността. Задачата в случая е не медиите, а ние, университетските хора, да се справяме речево и да сме в състояние да представяме неедномерно многомерната реалност. В тази посока е и по-конкретната задача да се представи по-точно и картината на българското висше образование. Накратко казано, тя е пъстра.

Спомням се надеждите, когато преди 15 години се раждаше НБУ. Че с появата на нов университет ще се появи конкуренция, която ще ‛пришпорва“ старите институции.
Като по-малка и нова институция, НБУ естествено осъществи по-бързо и дори пръв определени неща. Два примера: преди 6 години НБУ въведе предварителните кандидат-студентски изпити. Те се разпространиха в цяла България. Вторият пример: кредитната система. Внедрихме я преди повече от десет години. Отначало ни гледаха като лошо изключение. После нашата наредба по въпроса послужи при направата на тази в МОН. Първенството е без значение, значение има това, че и едното, и другото са вече общо достояние.

Впечатлението в обществото обаче е, че това движение не засяга повечето от провинциалните университети, че там нивото е ниско…
Лесно да се каже, че е ниско. Въпросът е да се отговори по-точно с проучване. Между другото, подобни проучвания не вървят, защото българските университети не са свързани в мрежа. Липсват форми на коопериране, на общи действия, на общи програми. Това се отнася и за българските училища. И в тази област действат едри фронтове и едри абстракции. Постоянно се изпада в едрите опозиции на държавно и частно, наше и чуждо, минало и съвременност. А те са само началото на едно разсъждение. От тях трябва да се премине към по-ненапрегнати малки опозиции, а от тях - към преливания, които единствено, и то донякъде, гарантират, че казаното е близо до многомерната реалност.

Така или иначе, при вас се забелязва, и то отдавна, амбиция да се откриват все повече и повече нови полета.
Точно така. В НБУ има програми, като когнитивна наука и семиотика, които не се преподават другаде. Други, като политически науки и право, са по име същите, но са силно различни като структура и начин на обучение. В някои случаи ни води идеята да допълним, както с архитектурата, която не повтаря това, което се прави в университета по архитектура, или с пластичните изкуства, които не конкурират Националната художествена академия.

Преди време много преподаватели в НБУ преподаваха и в СУ. Подобна практика винаги ми се е струвала, извинете за думата, порочна.
Двойното преподаване е порочно и то става именно защото не може да се създаде мрежа. В момента голямата маса от преподаватели, които идват от другаде в НБУ, са от БАН.

В НБУ се конкурират различни програми, между които студентът избира. Решенията обаче са продиктувани от интереса на днешния ден…
Да, действителността и интересите се менят, затова университетът трябва да реагира на промените. Вътрешният пазар на програмите, който действа в НБУ, е добро нещо. Тези, които искат да направят програма, трябва да се справят с един вид неизбежен мениджмънт. Привличането не е лесно. За да ориентираш някого към това, което преподаваш, трябва да положиш усилие.

Но често тези, които имат качества за мениджмънт, нямат научни качества, и обратното.
Затова трябва да се съчетаят и свържат в екип. Правенето на работни екипи е трудно нещо, особено у нас, в България, в нашата все още непреодоляла социалистическата си атомизираност среда. Такива сме, поне по-възрастните - атомизирани хора без нужните валенции за свързване. Което, разбира се, върви и с доброто на силните приятелски връзки и топлотата на съществуване сред близки, силно ценено от идващите да живеят в България западноевропейци. Да, но съвременният живот иска и друго - да се работи не непременно с близки хора.

Вие смятате, че това е наследство от…
Това е първото лошо наследство от социализма. Второто е замъгляването на идеята за факт и истина. Без значение е, че нещо е станало в четвъртък, в 3 часа следобед. Значение и истинност има общото положение, към което се свежда този факт. Така казваме: ‛Какво значение има, че лицето А е постъпило несправедлово спрямо лицето Б в този час и на това място. Истината е, че в България това е ставало и ще става.“ Затова и журналистите ни се интересуват от общи негативни положения по принцип. В този смисъл те не са граждани, а са парадоксални философи, специалисти по анихилиране на конкретната реалност до един абстрактен свят на трайни презумпции. За мен това е най-негативното, което ни остави социалистическото време. То не е без връзка с атомизираността. Всеки стана отделен човек. Затова и моето поколение продължава да цени съвсем по романтичному само индивидуалността. И аз самият постоянно търся оригинални хора, с таланти. Не мога да работя по принципа: аха, посредствени хора - я да видим, като се свържат, какво ще се получи? Е, такава е съвременната демократична нагласа - хората са много, повечето са обикновени в най-добрия смисъл на думата. Свързването им гарантира всеки да надскочи в свързаността естествената си обикновеност и един вид да се усили.

И какво е мястото тук на образованието?
Огромно. Образованието гарантира това надскачане, като дава знания, но прави и още нещо - приучва към социалност, към некризисно преминаване от отделност към заедност и обратно. Ето това, според мен, е вълнуващата цел на съвременното българско висше образование.


Христо Буцев,
в. Култура, Брой 37 (2431), 26 октомври 2006 г.  

 

 
ИНТЕРВЮТА
 И в моите заплетени теоретични положения са скрити едрини, които зависят от един крив живот

 Нагласа към универсалното

 Има много голямо значение как казваме нещо

 И без да бързам, да усещам, да чета и да разбирам

 Чувствата не могат да бъдат формулирани

 Държавата има нужда от елит

 Кризата е по-остро усещане на несъвършенството. Държавата трябва да отделя специални средства за теоретичните дисциплини

 Рейтингите ще са полезни за студентите. Българите сега живеят спокойно, но все се оплакват

 "Човек структурира време" или за различните степени на безизмерността

 Сп. Мениджър: Добре дошли, чужди университети!


Още ...

 

 

© Copyright - NBU & Bogdan Bogdanov - Vesselina Vassileva
Created and Powered by Studio IDA